Schoenen voor mensen met diabetes

Diabetes is een van de meest voorkomende chronische ziekten in Nederland. Het kan iedereen overkomen. 1,1 miljoen mensen hebben diabetes type 2 en ruim 100.000 mensen hebben type 1. Welke vorm van suikerziekte u ook heeft, voetproblemen komen vaak voor: 1 op de 5 mensen met diabetes heeft voetafwijkingen. Het is daarom belangrijk om de juiste schoenen te dragen. Bij RondOm Schoenen kunt u terecht voor de juiste schoen, passend bij uw type diabetes.

Bij RondOm Schoenen bieden we kwalitatief hoogwaardige schoenen die passen bij uw individuele behoeften en voorkeuren, ook als u diabetes heeft. Comfortabel en veilig lopen is van groot belang voor mensen met diabetes, omdat niet goed passende schoenen kunnen leiden tot drukplekken en wondjes, wat ernstige gevolgen kan hebben.

Wat is diabetes mellitus?

Diabetes (suikerziekte) is een ziekte waarbij het lichaam de bloedsuikerspiegel niet meer in evenwicht kan houden. Dit komt doordat het lichaam te weinig van het hormoon insuline heeft. Insuline regelt namelijk de bloedsuikerspiegel. Het lichaam reageert vaak niet meer goed op insuline of maakt helemaal geen insuline meer aan. Diabetes kan ontstaan door diverse oorzaken. Hoe langer u diabetes heeft, hoe groter de kans is dat er problemen optreden, bijvoorbeeld in de voeten.

Voetproblemen bij diabetes mellitus

Het ziekteverloop van diabetes is bij iedereen anders. Toch zijn er verschijnselen aan de voeten die we bij veel mensen met diabetes zien, zoals:

  • Minder of geen gevoel in de voeten: diabetes kan uw zenuwen beschadigen (neuropathie). Hierdoor kan er ongemerkt een verminderd gevoel ontstaan in de voeten. Hierdoor kunnen bepaalde drukplekken aan de voet plots een wond worden, omdat u niet goed voelt wanneer de druk te hoog wordt. U voelt ook geen pijn wanneer u bijvoorbeeld een steentje in uw schoen heeft of over een scherp voorwerp loopt. Hierdoor kunnen ongemerkt wonden ontstaan die moeilijk genezen. Daarom is het belangrijk om de voeten goed te controleren op drukplekken en wondjes!
  • Verminderde doorbloeding: met diabetes heeft u een grote kans op een verminderde doorbloeding van de voeten. Uw voet krijgt daardoor minder zuurstof en voedingstoffen via het bloed. Hierdoor wordt de huid dun, waardoor de huid en wondjes sneller kapotgaan. Met een dunne huid genezen wonden langzaam of zelfs niet. Het is daarom belangrijk om het ontstaan van wonden en drukplekken te voorkomen.
  • Standsafwijkingen aan de voeten: wanneer bepaalde zenuwen uitvallen, gaan de kleine voetspieren slechter werken. Overheersing van de grotere voetspieren zorgen voor een standsverandering in de voeten, bijvoorbeeld het kromtrekken van de tenen. Dit veroorzaakt drukplekken die kunnen leiden tot te veel eelt, blaren en wonden.
  • Wonden aan de voeten: als u een diabetische voet heeft, heeft u kans op slecht genezende wonden. De wond ziet er vaak onschuldig uit, maar kan leiden tot ernstige ontstekingen. Als de voetontsteking zich uitbreidt, kan dit op langere termijn zelfs een amputatie (operatie waarbij een teen of zelfs de hele voet wordt weggehaald) tot gevolg hebben. Om dit te voorkomen moet de wond regelmatig beoordeeld en behandeld worden door een gespecialiseerd team. De podotherapeut maakt onderdeel uit van zo’n team. Een diabetische wond ontstaat altijd door de combinatie van druk met wrijving. Vaak zijn slecht passende schoenen, standsafwijkingen, maar ook te dikke naden in sokken de oorzaak.

Goede schoenen voor mensen met diabetes

Goede schoenen zijn belangrijk om voetproblemen bij diabetes (deels) te verhelpen of te voorkomen. Met de kennis en expertise van onze loopzorgprofessionals (podotherapeuten, orthopedisch schoenmakers en medisch pedicures selecteren we jaarlijks een aanbod van (diabetes)schoenen op basis van vooraf opgestelde kwaliteitseisen. Ons complete assortiment biedt diabetesschoenen met verschillende wijdtematen, breedtes en hoogtes aan, in diverse stijlen en prijsklassen. Zo bieden wij alleen schoenen aan die écht goed voor uw voeten zijn!

Waar moet een goede diabetesschoen aan voldoen?

  • Stevig hielstuk: Voor stabiliteit en ondersteuning
  • Naadloze afwerking: Voorkomt irritaties
  • Lichte afwikkeling voorvoet: Vermindert druk op de verkeerde plekken
  • Hoge sluiting op de wreef: Fixeert de voet in de schoen
  • Dichte schoen: Voorkomt dat er steentjes in de schoen komen
  • Voldoende tenenruimte: Voorkomt drukplekken
  • Uitneembaar voetbed: Voor gebruik van orthopedische inlegzolen
  • Antibacteriële voering: Voorkomt infecties

Kwaliteitseisen voor goede schoenen voor mensen met diabetes

Een expertpanel bestaande uit revalidatieartsen, onderzoekers, diabetespodotherapeuten en orthopedisch schoenmakers, heeft vastgesteld aan welke eisen goede diabetesschoenen moeten voldoen:

Goede schoenen voor mensen met diabetes moeten een stevig hielstuk hebben. Omdat naden en stiksels irritaties kunnen veroorzaken, dienen de schoenen van binnen naadloos afgewerkt te zijn. Een lichte afwikkeling in de voorvoet is ook belangrijk: mensen met diabetes kunnen door schommelingen in hun bloedsuiker te maken krijgen met verstijving van de gewrichten en slechtere afwikkeling. Dit zorgt voor overdruk op de verkeerde plekken.

Verder moeten goede schoenen voor mensen met diabetes een hoge sluiting op de wreef hebben om de voet in de schoen te fixeren. Een goede schoen is gesloten om te voorkomen dat er steentjes in de schoen terecht komen. Genoeg ruimte voor de tenen is ook van belang. Een uitneembaar voetbed is handig, zodat eigen inlegzolen van een orthopedisch schoenmaker of podotherapeut in de schoenen gedragen kunnen worden. Tot slot voorkomt een antibacteriële voering in de schoen infecties.

Schoenentips voor mensen met diabetes

  • Draag geen sokken of kousen met dikke naden. Deze kunnen voor drukplekken zorgen. Er zijn naadloze sokken verkrijgbaar. Draag bij voorkeur geen panty’s, deze kunnen wrijving veroorzaken en beschermen uw huid niet.
  • Voeten worden vaak groter en breder als u ouder wordt: laat daarom altijd uw voetmaat opmeten of meet ze zelf op! Pas altijd beide schoenen aan. Het is normaal dat de ene voet langer is dan de ander.
  • Zorg ervoor dat uw schoenen goed passen. Let op voldoende ruimte bij de tenen in de lengte, breedte en hoogte. Tenen en nagels komen snel in de knel, waardoor drukplekken en wonden kunnen ontstaan.
  • Schud uw schoenen goed uit voor u ze aantrekt om te kijken of er geen steentjes inzitten. Dit om te voorkomen dat u wonden krijgt.
  • Loop nooit op blote voeten of alleen op kousen of sokken. Draag altijd schoenen of pantoffels (met een sluiting zoals veters of klittenband) ter bescherming van uw voeten. Dus geen instappers. De zool van een schoen of pantoffel beschermt uw voeten tegen scherpe voorwerpen zoals steentjes, glas en tegen viezigheid op de grond
  • We raden het dragen van teenslippers af. Hierdoor kunt u drukplekken en blaren tussen de tenen oplopen met mogelijke wonden tot gevolg.
  • Vindt u het moeilijk om de juiste schoenen te vinden? Stuur ons een mail via info@rondomschoenen.nl, wij helpen u graag!

Tips om uw voeten te verzorgen

  • Controleer uw voeten dagelijks op rode plekjes, blaren, kloven of wonden. Een wond geneest meestal binnen zeven dagen. Neem contact op met uw huisarts of podotherapeut als:
    • De wond niet binnen zeven dagen geneest;
    • U weet dat de doorbloeding in uw benen verminderd is;
    • Er tekenen zijn van een ontsteking;
    • De wond diep is of met de dag groter wordt.
  • Installeer de Voetencheck app op uw mobiele telefoon of tablet. Deze app ondersteunt u bij de dagelijkse voetcontrole. De app is gratis te downloaden in de App Store en Play Store onder de naam Diabetes Voetencheck.
  • Was uw voeten zonder of met een milde zeep om uitdroging van de huid te voorkomen. Droog uw voeten goed af, ook tussen de tenen. Het is handig om hiervoor een dunne doek te gebruiken.
  • Smeer uw voeten iedere avond in met crème (of zalf bij een droge huid) om uitdroging van de huid te voorkomen. Smeer niet tussen de tenen, hierdoor kan de huid week worden.
  • Neem nooit een voetbad! Ook geen Biotex of soda voetenbadje bij wonden. De huid wordt hierdoor week en juist extra kwetsbaar voor wonden en ontstekingen.
  • Omdat mensen met diabetes extra voorzichtig moeten zijn met hun voeten, is het verstandig om eelt, likdoorns en moeilijk te knippen nagels niet zelf te verzorgen. U kunt hiervoor beter een (medisch)pedicure met diabetes aantekening of een podotherapeut inschakelen.

Diabetes en podotherapie

Om het ontstaan van een voetwond te voorkomen is het belangrijk om uw voeten regelmatig te laten controleren. Dit wordt de voetscreening genoemd. Uw podotherapeut, huisarts, praktijkondersteuner of diabetesverpleegkundige voert zo´n voetscreening uit. De podotherapeut stelt een persoonlijk behandelplan op waarin voetscreenings, onderzoeken en behandelingen afgestemd worden op uw voeten.

De podotherapeut is een gespecialiseerde hbo-professional die klachten aan voeten en benen onderzoekt, behandelt en voorkomt. Door voetstandcorrecties en looppatroonanalyses kan de podotherapeut drukpunten verminderen en voetproblemen zoals eeltvorming, likdoorns en slecht genezende wondjes behandelen en voorkomen.

Laura Zantboer

Laura is een allround podotherapeut en afdelingsmanager medisch noodzakelijke voetzorg, gespecialiseerd in diabetes mellitus. Laura werkt al meer dan 6 jaar bij RondOm Podotherapeuten, weet alles over de diabetische voet en heeft al honderden diabetespatiënten geadviseerd over de juiste schoenen. Laura helpt en adviseert de bezoekers van RondOm Schoenen graag bij het vinden van de juiste schoenen via video’s en blogs.

Diabetes en de medisch pedicure

Voor mensen met diabetes is een regelmatig bezoek aan de pedicure verstandig, zelfs als u geen voetklachten heeft. Het voorkomen van voetproblemen is namelijk één van de belangrijkste taken van de pedicure. Naast de voetbehandeling, geeft de pedicure adviezen over de verzorging van uw voeten en de keuze van schoenen. Ook kan de pedicure vroegtijdig problemen signaleren en u doorverwijzen naar de huisarts, specialist of podotherapeut. Een medisch pedicure of een pedicure met de aantekening ‘diabetische voet’ is gespecialiseerd in het behandelen van voeten van mensen met diabetes.

Onze merken

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details