Waar moet een goede schoen aan voldoen?
Een goede schoen die bij uw voeten past, kan veel voetklachten en ongemak voorkomen. Goede schoenen voldoen aan bepaalde kwaliteitseisen. Let hier bij het kopen van schoenen op. Alle schoenen uit ons assortiment voldoen aan deze kwaliteitseisen.
Pasvorm van de schoen
Het is belangrijk dat een schoen een stevige hielomsluiting heeft. Hoe steviger de hielomsluiting, hoe kleiner de kans op zwikken van uw enkels. De hielomsluiting mag niet met de duim ingeduwd kunnen worden. Uw tenen moeten vrij kunnen bewegen in de schoen. Let op voldoende ruimte voor de tenen in de lengte, breedte en hoogte. Tenen en nagels komen snel in de knel, wat pijnklachten kan veroorzaken. Kies liever geen laag uitgesneden schoen. Zo’n schoen biedt weinig houvast rond uw voet en wreef, waardoor de schoen kan gaan slippen bij uw hiel.
Sluiting van de schoen
Zorg dat de schoen een goede sluiting heeft, zoals veters of klittenband. Hiermee kunt u de schoen passend maken voor uw voet. Dit is belangrijk, want gedurende de dag kan uw voet soms wat dikker worden. Ook kunnen verschillende soorten sokken de pasvorm veranderen. Daarnaast voorkomt u met een goede sluiting dat u in de schoen gaat schuiven of uit de schoen slipt. Let op dat de veters niet glad zijn, omdat ze dan gemakkelijk los kunnen gaan. Een instapschoen is niet goed voor uw voet.
Hielomsluiting
Als u de achterkant van de schoen in uw hand neemt en knijpt, kunt u voelen hoe stevig de hielomsluiting is. Als u gemakkelijk in de hielomsluiting kunt knijpen, biedt de schoen weinig steun. Het is beter als de schoen hier stevig aanvoelt en het materiaal stug is. Let ook op dat er geen onprettige naden aanwezig zijn, want deze kunnen de hiel van uw voet irriteren.
Hakhoogte
De schoen mag een kleine, brede hak hebben. De hak moet ongeveer 2 centimeter hoog zijn. Een te hoge hak zorgt ervoor dat er te veel druk op uw voorvoet komt te staan. Met een te smalle hak staat u niet stevig.
Gladheid schoenzool
Zorg ervoor dat de schoen een niet te gladde schoenzool heeft. Het is fijn als de zool antislip is en reliëf heeft, zodat u ook bij nat weer voldoende grip heeft. De zool mag echter ook niet te stroef zijn, omdat dit, bijvoorbeeld op tapijt, ervoor kan zorgen dat u struikelt doordat uw voeten blijven staan.
Stevigheid zool
Zorg voor een stevige, maar niet te dikke zool. Een zachte en dikke loopzool voelt in het begin fijn, maar kan vermoeiend zijn bij langer lopen. Een zachte ondergrond kost namelijk meer kracht voor de voet om af te wikkelen. Denk maar aan hoe zwaar het is voor uw voeten wanneer u op het strand loopt. Een te dikke hak onder de gehele schoen kan er ook voor zorgen dat u oneffenheden op de grond minder goed voelt. Kies dus voor een zool die niet te dik is.
Buigpunt schoen
De schoen moet u ondersteunen bij het afwikkelen van de voet. De zool van de schoen mag daarom stevig zijn. Kunt u de schoen helemaal oprollen of buigt deze in het midden? Dan is de zool niet stevig genoeg. De schoen moet juist buigen ter hoogte van de bal van de voet, waar de voet ook buigt. Buigt de schoen niet op die manier? Dan ondersteunt de schoen de afwikkeling van uw voet niet goed, wat vermoeiend kan zijn en instabiliteit kan veroorzaken.
Stiksels en naden
Let op dat er geen stiksels, naden of versieringen op of in de schoen aanwezig zijn. Deze geven niet mee en worden dus ook niet soepeler. Voel altijd met uw hand in de schoen om te controleren of de binnenkant voldoende glad is afgewerkt en er geen stiksel op eventuele drukplekken zit.
Ruimte voor podotherapeutische zool
Draagt u podotherapeutische zolen? Controleer dan of u het oorspronkelijke voetbed uit de schoen kunt verwijderen. Als dat mogelijk is, kunnen de podotherapeutische zolen plat in uw schoenen liggen.
Tips bij het kopen van schoenen
- Pas schoenen altijd in de namiddag, omdat uw voeten in de loop van de dag dikker kunnen worden.
- Pas altijd beide schoenen. Het is normaal dat de ene voet langer kan zijn dan de andere. Koop schoenen altijd op de langste voet.
- Pas schoenen altijd staand. Als de voet staat, wordt deze wat langer door het gewicht dat erop komt
- Loop een tijdje rond op de schoenen die u aan het passen bent. Neem de tijd voor het kopen van uw schoenen. Bij twijfel niet kopen.
- Sluit de schoenen bij het passen (en het dragen) op de juiste manier. Trek bij veterschoenen de veters goed aan en strik ze stevig
- Schoenen lopen niet uit. Met andere woorden: een schoen wordt niet groter. Als een schoen te klein is, zal deze dus te klein blijven. Wel wordt het bovenleer tijdens het gebruik soepeler waardoor het zich aanpast aan het model van uw voeten.
- Zorg voor een juiste lengte – en wijdtetemaat. Maat 40 van het ene merk is beslist geen maat 40 van een ander merk. Dus let niet alleen op de schoenmaat, maar ook op de pasvorm. Onze schoenmaatvoorspeller helpt u hierbij.