Materiaal

Bij de aanschaf van schoenen is het goed om stil te staan bij het materiaal waarvan de schoenen zijn gemaakt. Elk materiaal heeft zijn eigen eigenschappen die van invloed kunnen zijn op het comfort en de duurzaamheid. Onze loopzorgprofessionals informeren u graag over de voor- en nadelen van de meest gebruikte materialen, zodat u een weloverwogen keuze kunt maken.

Materiaalsticker

In de schoen, op de zool of op de schoendoos vindt u vaak een sticker. Hierop kunt u zien van welk materiaal een schoen is gemaakt. U leest de sticker van links naar rechts. Aan de linkerkant staat het onderdeel van de schoen en aan de rechterkant ziet u uit welk materiaal van dat onderdeel. Een schoen bestaat vaak uit verschillende materialen. Zo kan de buitenkant van de schoen bijvoorbeeld gemaakt zijn van gecoat leer en de voering van echt leer. Hieronder vindt u een uitleg van de symbolen die u op de sticker kunt vinden.

Echt leer en gecoat leer

Veel kwalitatief goede schoenen worden gemaakt van echt leer. Het is een natuurlijk materiaal gemaakt van de huid van dieren, zoals koeien en geiten. Leer wordt gebruikt voor verschillende onderdelen van de schoen, zoals de buitenkant, voering, (loop)zool en inlegzolen. Gecoat leer heeft dezelfde basis als echt leer, maar is daarna nog wel bewerkt door bijvoorbeeld een laklaag. Schoenen kunnen ook gemaakt worden van kunstleer. Kunstleer valt onder synthetische materialen, te herkennen aan het ruitjes symbool wat voor ‘overig’ staat.

Voordelen: Leer is sterk en gaat lang mee. Leer is een ademend materiaal en het voorkomt zweetvoeten. Leer vormt zich naar de voet, wat zorgt voor een goede pasvorm en extra comfort. Als leren schoenen kapot gaan, kunnen ze vaak makkelijk worden gerepareerd.

Nadelen: U moet leren schoenen regelmatig onderhouden, zoals poetsen en behandelen met verzorgingsproducten. Vaak zijn leren schoenen duurder dan schoenen van synthetische materialen. Het maakproces van leren schoenen is helaas niet zo duurzaam.

Nubuck en suède

Nubuck en suède zijn beide soorten echt leer, gemaakt van de huid van dieren, zoals koeien en geiten. Nubuck wordt gemaakt van de buitenkant van de dierenhuid en voelt zacht aan. Suède wordt gemaakt van de binnenkant van de dierenhuid en heeft een geborstelde structuur met kleine haartjes.

Voordelen: Nubuck en suède schoenen zijn erg stijlvol en hebben een luxe uitstraling. Het ademende materiaal voorkomt zweetvoeten. Leer vormt zich naar de voet, wat zorgt voor een goede pasvorm en extra comfort.

Nadelen: Nubuck en suède kunnen allebei niet goed tegen water, waardoor ze sneller beschadigen of vlekken krijgen. U moet nubuck en suède schoenen dus goed onderhouden en beschermen. Suède kan daarnaast verkleuren door blootstelling aan zonlicht. Het productieproces van nubuck en suède schoenen is helaas niet zo duurzaam.

Textiel

Onder schoenen gemaakt van textiel vallen alle natuurlijke en synthetische textielsoorten, zoals canvas, katoen, jute en nylon. Textiel is licht van gewicht, wat het een populaire keuze maakt voor zomerschoenen en sneakers.

Voordelen: Schoenen van textiel zitten lekker en kunnen lang meegaan als u ze goed verzorgt. Schoenen van textiel zijn eenvoudig schoon te maken omdat u ze vaak in de wasmachine kunt doen. Textiel voelt licht aan en is ademend. Textiel is vooral geschikt in de zomermaanden.

Nadelen: Hoewel schoenen van textiel vaak in de wasmachine kunnen, kunnen vuil en vlekken zich sneller vastzetten in dit materiaal. Vooral bij schoenen met een lichte kleur.

Overig

Onder ‘overig’ vallen alle materialen die geen leer en textiel zijn. Vaak worden dit ook wel schoenen gemaakt van kunstleer of kunststof genoemd. Het gaat dan om synthetische schoenen. U hoeft niet meteen te schrikken als u het symbool van het ruitje op uw schoenen ziet staan. Rubberen zolen worden bijvoorbeeld ook met dit symbool aangeduid, en deze zijn helemaal prima. Wel op voorwaarde dat de bovenkant en de voering grotendeels uit echt leder bestaan. Ook namaakleer kan van goede kwaliteit zijn. Is de binnenzool van uw schoen niet van echt leer, maar van synthetisch materiaal? Overweeg dan om ze meteen door leren inlegzolen te vervangen.

Voordelen: Schoenen gemaakt van synthetisch materiaal zijn vaak goedkoper dan schoenen gemaakt van leer of textiel. Synthetische materialen in de buitenkant van de schoenen bieden vaak een goede bescherming tegen water en vereisen minder onderhoud. Het gebruik van kunstleer is diervriendelijk, maar niet perse beter voor het milieu.

Nadelen: Synthetische materialen ademen niet, waardoor u sneller last kan krijgen van zweetvoeten. Ook slijten synthetische schoenen sneller.

Stretch

Stretch is een materiaal dat veel wordt gebruikt in schoenen die zijn ontworpen voor mensen met voetproblemen of voor wie extra comfort belangrijk is. Het materiaal bestaat meestal uit een combinatie van synthetische stoffen die rekbaar zijn en zich gemakkelijk aanpassen aan de vorm van de voet. Stretch wordt vaak toegepast in schoenen voor mensen met gevoelige voeten, bijvoorbeeld bij de aanwezigheid van een hallux valgus, hamertenen of zwellingen, omdat de schoen dan nergens knelt en ruimte biedt waar nodig.

Voordelen: Stretchmateriaal zorgt voor een flexibele pasvorm, omdat het zich aanpast aan de vorm van de voet. Het vermindert drukpunten en voorkomt wrijving, wat ideaal is voor mensen met gevoelige of pijnlijke voeten. Daarnaast biedt stretchmateriaal vaak een hoog comfortniveau en kan het helpen om eventuele vervormingen of standsafwijkingen te verlichten.

Nadelen: Schoenen van stretchmateriaal zijn meestal minder stevig dan schoenen van leer of andere materialen en bieden daardoor minder steun. Ook kunnen schoenen gemaakt van stretch sneller slijten. Stretchmateriaal ademt minder goed dan leer of textiel, wat kan leiden tot zweetvoeten.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details