Loopzorgprofessional: podotherapeut

Naast het aanbieden van goede schoenen, is RondOm Schoenen ook een platform waar u deskundig advies kunt krijgen van verschillende loopzorgprofessionals, waaronder podotherapeuten. Podotherapeuten van RondOm Podotherapeuten zijn gespecialiseerd in het behandelen van verschillende voet- en houdingsklachten.

Wat is een podotherapeut?

Een podotherapeut onderzoekt, behandelt en voorkomt klachten aan voeten, enkels, knieƫn, heupen en rug. Een podotherapeut heeft een vierjarige hbo-opleiding gevolgd en is geregistreerd in het Kwaliteitsregister Paramedici. Een podotherapeut werkt vaak samen met andere zorgverleners zoals medisch pedicures, huisartsen, fysiotherapeuten en orthopedisch schoenmakers om een zo compleet mogelijke zorg te bieden.

Wat doet een podotherapeut?

Een podotherapeut behandelt pijnlijke voeten, enkels, knieƫn, heupen en rug die veroorzaakt worden door o.a. afwijkende voetstanden of looppatronen. Voet- en houdingsafwijkingen worden aangepakt met behulp van verschillende onderzoeks- en behandeltechnieken, zoals: op maat gemaakte steunzolen, echografie, shockwave-therapie, dry needling, 3D-loopanalyse, digitale drukmeetanalyse (Footwork), EXO-L braces en taping.

Wanneer naar een podotherapeut?

Mensen kunnen bij de podotherapeut terecht voor meer dan alleen voetklachten. Ook wanneer iemand last van zijn of haar tenen, nagels, enkels, knieƫn, heupen of rug heeft, is een bezoek aan de podotherapeut een goed idee. De podotherapeut behandelt klachten die voortkomen uit het niet goed functioneren van voeten of benen, een afwijkende voetstand of een verkeerd looppatroon. Hierdoor kunnen weer andere klachten in andere delen van het lichaam ontstaan, zoals overbelasting van een spier of gewricht. Ook bij nagelproblemen, huidaandoeningen en voetklachten als gevolg van diabetes of reuma kunnen mensen terecht bij de podotherapeut. Kinderen, ouderen en sporters met klachten zijn ook welkom bij de podotherapeut.

Samenwerking tussen podotherapeuten en RondOm Schoenen

RondOm Schoenen is ontstaan vanuit een samenwerking tussen podotherapeuten, medisch pedicures en orthopedisch schoenmakers ā€“ dĆ© experts op het gebied van voeten.Ā 

Met de kennis en expertise van onze loopzorgprofessionals selecteren we jaarlijks een compleet aanbod van schoenen op basis van vooraf opgestelde kwaliteitseisen. Hierbij houden we rekening met diverse voetvormen en stijlen, en bieden we schoenen in verschillende prijsklassen aan. Iedereen kan dus bij ons terecht, ook wanneer u ā€˜moeilijke voeten’ heeft.

Daarnaast delen onze loopzorgprofessionals op onze website tips en informatie over de juiste schoenen.

Afspraak maken bij de podotherapeut

Maak direct online een afspraak bij RondOm Podotherapeuten. U heeft geen verwijzing nodig. Heeft u vragen of wilt u liever telefonisch een afspraak maken? U kunt RondOm iedere werkdag bereiken op 088-1180500 (van 08:00 tot 17:00 uur). RondOm Podotherapeuten is werkzaam op veel locaties in Nederland. Klik hier voor het overzicht van alle locaties.

Veel voorkomende vragen over een podotherapeut

Wat is het verschil tussen een podotherapeut en een podoloog?

Podotherapeut: Een podotherapeut is een paramedisch specialist die een 4 jarige hbo-opleiding heeft gevolgd en geregistreerd is in het BIG-register. Een podotherapeut behandelt en voorkomt voet- en houdingsklachten die voortkomen uit afwijkend functioneren van de voeten of een afwijkende voetstand. Zij mogen ook medische handelingen uitvoeren, zoals het verwijderen van likdoorns, het maken van op maat gemaakte inlegzolen, en het behandelen van diabetische voetproblemen.

Podoloog: Een podoloog is vaak een mbo-opgeleide behandelaar die zich richt op preventie en verlichting van voetproblemen, maar zij zijn niet BIG-geregistreerd en mogen geen medische handelingen uitvoeren. Een podoloog kan ook inlegzolen aanmeten, maar doet dit zonder de medische achtergrond van een podotherapeut.

Heb ik een verwijzing nodig van mijn huisarts?

Nee, voor een bezoek aan de podotherapeut heeft u meestal geen verwijzing nodig van de huisarts. U kunt direct een afspraak maken. Sommige zorgverzekeraars vereisen echter wel een verwijzing voor vergoeding, dus het is verstandig om dit te controleren bij uw zorgverzekeraar.

Wordt podotherapie vergoed door de zorgverzekering?

Podotherapie wordt meestal vergoed vanuit de aanvullende verzekering. De mate van vergoeding en de voorwaarden variƫren per zorgverzekeraar en polis. Het is belangrijk om uw polisvoorwaarden te controleren of contact op te nemen met uw zorgverzekeraar om te weten wat er precies vergoed wordt en of een verwijzing van de huisarts nodig is.

Hier vindt u een makkelijk overzicht.

Welke klachten behandelt een podotherapeut?

Een podotherapeut behandelt meerdere pijnklachten, waaronder:

  • Vermoeidheidsklachten in de voeten of benen door een verkeerde voetstand.
  • Voetklachten zoals hielspoor, platvoeten, of klauwtenen.
  • Enkel- en knieklachten die voortkomen uit een afwijkende voetstand of looppatroon.
  • Houdingsklachten zoals rug- of heupklachten gerelateerd aan voetproblemen.
  • Diabetische voetproblemen, waaronder preventie en behandeling van wonden.
  • Sportblessures die gerelateerd zijn aan de voeten of de houding.
  • Ingegroeide teennagels of andere nagelproblemen.
Wat is het verschil tussen steunzolen van de podotherapeut en die van de drogist?

Steunzolen van de podotherapeut, ook wel podotherapeutische zolen genoemd: Deze worden op maat gemaakt na een uitgebreide analyse van uw voeten, looppatroon, en eventuele klachten. De zolen worden specifiek afgestemd op uw voetvorm en de correctie die nodig is om uw klachten te verhelpen. Ze zijn effectiever, omdat ze volledig aangepast zijn aan uw individuele behoeften.

Steunzolen van de drogist: Deze zijn kant-en-klaar en niet aangepast aan uw voeten. Ze bieden vaak algemene ondersteuning en kunnen in sommige gevallen verlichting bieden, maar ze zijn minder effectief dan op maat gemaakte zolen, omdat ze niet specifiek zijn afgestemd op uw voetprobleem.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details