Zweetvoeten zijn meestal niet schadelijk, maar kunnen wel ongemakken veroorzaken, zoals voetschimmel, zwemmerseczeem of infecties wanneer de huid beschadigd raakt. Het is daarom belangrijk om zweetvoeten goed aan te pakken om deze complicaties te voorkomen.
Zweetvoeten
Heeft u last van zweetvoeten? U bent zeker niet de enige! Maar liefst 60% van de bevolking heeft soms last van zweetvoeten. Gelukkig zijn er verschillende oplossingen om zweetvoeten te behandelen én te voorkomen.
Klachten bij zweetvoeten
Veel zweten is niet fijn en de vochtigheid is vervelend. Klamme handen, een natte rug en vochtige voeten kunnen erg ongemakkelijk zijn. De onaangename geur bij zweetvoeten vormt vaak het grootste probleem. Veel mensen denken dat de overproductie van zweetvocht de oorzaak is, maar dat klopt niet: zweetvocht is van zichzelf geurloos.
De boosdoeners zijn de bacteriën die op uw voeten leven. Zij gaan een chemische verbinding aan met het zweetvocht, wat leidt tot de onaangename geur van zweetvoeten. Bacteriën gedijen het beste in een vochtige omgeving; hoe meer u zweet, hoe meer bacteriën zich op uw voeten ophopen. Dit maakt de huid kwetsbaar, waardoor schimmelinfecties en bacteriële infecties gemakkelijk kunnen ontstaan.
4 tips om zweetvoeten te voorkomen
- Draag leren schoenen
Leren schoenen zijn een goede keuze omdat leer een natuurproduct is dat zweet doorlaat. Dit vermindert het contact met bacteriën. Als u nieuwe schoenen koopt en de binnenzool is niet van leer, overweeg dan om deze direct te vervangen door leren inlegzooltjes. - Wissel regelmatig van schoenen
Door regelmatig van schoenen te wisselen en ze de kans te geven om te luchten, beperkt u de bacteriegroei. Dit helpt stinkende schoenen en daarmee ook stinkvoeten te voorkomen. - Was uw voeten met lauw water
Door uw voeten met lauw water te wassen, verwijdert u dode huidcellen die bacteriën nodig hebben. Droog uw voeten goed af en draag schone kousen, bij voorkeur van katoen of wol. - Verzorg uw voeten regelmatig
Regelmatige voetverzorging, of het laten doen door een pedicure, is belangrijk. Eelt, dode huidcellen en infecties vormen namelijk een voedingsbodem voor bacteriën op de huid.
Oorzaak van zweetvoeten
Het is belangrijk om de oorzaak van overmatig zweten zo goed mogelijk te achterhalen. Dit kan een erfelijke aanleg zijn of een lichamelijk probleem, zoals overgewicht, menopauze, diabetes, een verhoogde schildklierwerking, of het gebruik van bepaalde geneesmiddelen. Daarnaast kan zweten verergerd worden door lichamelijke inspanning, mentale concentratie, nervositeit, angst, of een warme omgevingstemperatuur. Ook kunnen verkeerde schoenen of sokken een rol spelen. Wanneer de voet direct in contact komt met de schoen, kan dit zweetvoeten veroorzaken, omdat het vocht niet goed kan verdampen.
Wat te doen tegen zweetvoeten?
- Vervang regelmatig uw steunzolen: Orthopedische of podotherapeutische zolen voeren zweet sneller af en zijn gemakkelijk te vervangen of zelfs te wassen.
- Blote voeten en open schoenen: Probeer, waar mogelijk, thuis of op veilige plaatsen zonder schoenen en sokken te lopen. Dit helpt uw voeten te luchten en vermindert zweetophoping.
- Voetpoeders en deodorant: Gebruik voetpoeders, zoals talkpoeder, om vocht te absorberen en uw voeten droog te houden. Deodoranten voor de voeten kunnen ook helpen om overmatig zweten te verminderen.
- Dieet en hydratatie: Let op uw dieet. Het eten van sterk gekruid voedsel en het drinken van cafeïne kan overmatig zweten bevorderen. Zorg ook dat u voldoende water drinkt om uw lichaamstemperatuur te reguleren.
- Gebruik sokken van natuurlijke vezels: Sokken van katoen of wol helpen bij het absorberen van vocht en laten uw voeten beter ademen.
Veel voorkomende vragen over zweetvoeten
De kosten voor behandelingen tegen zweetvoeten kunnen variëren, afhankelijk van de gekozen methode. Vrij verkrijgbare voetdeodoranten zijn meestal betaalbaar, terwijl medische ingrepen, zoals botox, duurder kunnen zijn. Of een behandeling wordt vergoed, hangt af van uw zorgverzekering en of de behandeling als medisch noodzakelijk wordt beschouwd. Raadpleeg uw polis of neem contact op met uw zorgverzekeraar voor specifieke details.